Víno z Malých Karpát –
víno pre všetkých
Cabernet Sauvignon - rosé
Najstaršie správy o tejto odrode pochádzajú z Francúzska z polovice 16. storočia z okolia Bordeaux. Pôvodom ide o francúzsku odrodu, ktorá vznikla krížením odrôd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. V 19. storočí sa rozšírila po celej Európe, kde ju vysádzali ako náhradu za fyloxérou zničené vinohrady. Odroda neskôr prenikla i do vinárskych oblastí nového sveta – Chile, Kalifornie, Austrálie a južnej Afriky.
Cabernet Sauvignon je najušľachtilejší predstaviteľ červených vín. Má vysoký obsah antokyanových farieb a tanínu. Má výraznú odrodovú príchuť cabernetového charakteru a vyšší obsah kyselín. Víno je mimoriadne korenisté, typické s výrazným odrodovým charakterom. Farba vína je rubínovočervená. V intenzívnej ovocno-kvetinovej vôni objavíte vôňu čerešní, višní, sliviek, čiernych ríbezlí a čierneho korenia. V chuti tiež dominujú kúsočky čiernych ríbezlí, ale aj mäkká trieslovina, čerstvo pomleté čierne korenie a primeraná čokoládovo-bylinná dochuť. Robustná chuť je zahalená do príznačnej vône dreva. Starnutím vína sa stupňuje korenistosť a sýtosť farby. Akostné vína sa konzumujú v priebehu 2 až 4 rokov, výberové vína s prívlastkom najlepšie po 6 až 10 rokoch. Odporúčaná teplota na podávanie je 16 až 18° C.
Víno sa doporučuje podávať k poľovníckym špecialitám, ako napr. korenisté úpravy diviny, k plesňovým dobre vyzretým syrom, steakom, biftekom, k mäsovým polievkam. Hodí sa aj k bravčovému a hovädziemu mäsu, ku kačici a husi.