Víno z Malých Karpát –
víno pre všetkých
Rizling vlašský
Odroda pochádza z Francúzska, oblasti Champagne, odkiaľ sa rozšírila do Heidelbergu. V 19. storočí prenikla z Porýnia do Dolného Rakúska a Maďarska. Názov „vlašský“ vznikol údajne v Nemecku pre rozlíšenie od „Rizlinku rýnskeho“, a preto nie je príbuzný s „pravým“ Rizlingom Rýnskym. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie odrody v celej vinohradníckej Európe. Víno je charakteristické predovšetkým vyšším obsahom kyselín. V chuti je plné a harmonické. Má širokú škálu vôní, farba je svetlo zelenožltá. Vo vôni a chuti môžeme hľadať červené ríbezle, egreše, lúčne kvety, hrozienka, sladký citrón alebo medové tóny. Je vhodné i k dlhodobejšej archivácii. Akostné dosahuje najlepšiu fľašovú zrelosť v rozpätí 2 až 4 rokov, výberové vína s prívlastkom v rozpätí 4 až 12 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10-12°C. Víno je vhodné ako aperitív a ako doplnok teplých aj studených predjedál a hlavných jedál z teľacieho mäsa i sladkovodných rýb. Odporúča sa podávať aj k pečeným rybám, špecialitám z bravčového mäsa, k husacine a hydine, zapekaným cestovinám, tvrdým dobre vyzretým syrom, ale aj k pikantným obloženým chlebíčkom a jemným paštétam. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám. Je vynikajúce na posedenie s priateľmi a na zahnanie smädu vo vínnom striku.