Frankovka modrá
Ide o veľmi starú odrodu, ktorá je podľa určitých prameňov nemeckého pôvodu, ale pravdepodobne pochádza z dolného Rakúska. Jedným z jej predkov je aj odroda Heunisch. Častejšie sa omylom zamieňa s francúzskou odrodou Gamay. Ku nám na Slovensko sa dostala v 18. storočí. Dnes sa pestuje v Rakúsku, Maďarsku, Nemecku a na Morave. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že v posledných rokoch sa pod názvom Lemberger začína rozširovať aj na západnom pobreží USA.
Frankovka Modrá je ľahšie, menej výrazné červené víno. Sýta červená farba môže prechádzať až do ohnivo tmavých rubínových tónov. Vo vôni prevažuje škorica a zrelé višne, doplnené záhadným dymovým podtónom. Pri najlepších ročníkoch dosahuje vôňu prezretých malín, či černíc. Môžeme v nej nájsť aj chuť škorice alebo horkej čokolády. Mladé vína bývajú tvrdé, zvýraznené trpkosťou po trieslovinách, extraktívne s vyššou kyselinou Kvalita vína rastie úmerne s teplotami pri dozrievaní hrozna. S postupujúcim zretím stráca tvrdosť a rozvíja sa do šírky, plnosti a hĺbky. Práve strata tvrdosti signalizuje ukončenie zretia. Hodí sa prípravu barikových vín. Akostné vína dosahujú zrelosť v rozpätí 2 až 4 rokov, vína s prívlastkom v rozpätí 6 až 10 rokov, je preto vhodná do archívu. Odporúčaná teplota na podávanie je 15 – 17° C.
Frankovka Modrá sa hodí ku korenistým jedlám z tmavého mäsa, ku grilovaným a pečeným jedlám z hydiny a k divine. Ideálna je k hovädziemu a teľaciemu steaku, anglickej roštenke, sviečkovej, teplej šunke, či údenému jazyku. Dá sa skombinovať aj s tvrdým plesňovým a údeným syrom alebo cestovinou.
Víno z Malých Karpát –
víno pre všetkých