Víno z Malých Karpát –
víno pre všetkých
Rizling rýnsky
Odroda pochádza z Nemecka a preto je zaradená medzi klasické nemecké odrody. Poskytuje jedno z najušľachtilejších vín. Predpokladá sa, že odroda vznikla v okolí horného toku Rýna, samovoľným krížením odrody Heunisch s Tramínom. Z Nemecka sa rozšírila do celého sveta. Na naše územie prenikla pravdepodobne z Čiech, kam sa dostala v 17. storočí zásluhou mníchov rádu Sv. Benedikta. O Rizlingu Rýnskom sa hovorí, že je to víno kráľov a kráľ vín.
Víno je žltozelenej až jasnej zlatistej farby s vyšším obsahom kyselín. Má sviežu arómu s ľahkými tónmi lipového kvetu, intenzita ktorej sa rozvíja so zretím vína, môže však byť cítiť aj po marhuľovom kvete, broskyniach, po lúčnych kvetoch, mede a dokonca po zelenom citróne. Je korenistej a plnej chuti, zvýraznená pikantnou kyselinkou, niekedy aj vyššími delikátnymi aromatickými látkami, ktoré zaujmú nevtieravým a dlhotrvajúcim chuťovým vnemom. V chuti nájdeme zrelé grepy, ananás, kôru limetky a sladké hrozno. Zretím vo fľaši sa jeho vlastnosti ešte viac zušľachťujú. Vína sú vhodné na archiváciu, pričom akostné vína dozrievajú v rozpätí 1 až 5 rokov a vína prívlastkové v rozpätí 4 až 12 rokov. Akosť vína sa zvyšuje lepším vyzretím hrozna, neskorým zberom. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.
Doporučuje sa k sladkovodnými rybami, ale aj bielemu mäsu, ako hydina, jemným syrom a zeleninovým špecialitám. Ďalej sa hodí k špecialitám z teľacieho a bravčového mäsa, k syrom, pečenej husacine, lokšiam, atď.