Logo
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 80 € a máte dopravu ZADARMO
Kategória podľa zvyškového cukru
Ročník

Víno z Malých Karpát –

víno pre všetkých

 

Tramín červený

Ide o veľmi starú odrodu, ktorá vznikla pravdepodobne voľným krížením s lesným viničom a podieľala sa na vzniku ďalších klasických európskych odrôd viniča. Podľa niektorých prameňov sa odroda rozšírila z dnešného Talianska –južného Tirolska, oblasti Alto adigea, z okolia obce Termeno (Tramín) v časoch Marka Aurelia Proba. Od 16. storočia bola písomne dokumentovaná aj vo Falcku, dodnes sa tam údajne nachádza produkčný vinohrad vysadený tramínom pred viac ako 400 rokmi. Pestuje sa v Alsasku (až 18 % plochy vinohradov), v Nemecku, Rakúsku, na území bývalej Juhoslávie, v Maďarsku, Česku a samozrejme na Slovensku. U nás je právom považovaná za kráľa slovenských odrodových vín, je to vzácna odroda, ktorá neposkytuje nadmerné úrody.
Tramín červený je plné, vysoko extraktívne, veľmi akostné, aromatické a korenisté biele víno s krásnym buketom. Po dosiahnutí sudovej zrelosti a nafľašovaní nadobúda výrazný tramínový charakter. Patrí k tzv. ťažším vínam. Hrozno dáva zlatožlté vína. Vôňa je silná, plná a korenistá. Dominujú kúsočky sladkého sušeného a tropického ovocia, med, korenie či niekedy ťažké parfumové tóny. U vína z dobre vyzretých strapcov pripomína vôňu ruží alebo fialiek. Chuť je rovnako ťažká a silná, plná, extraktívna, aromatická až korenistá ale lahodná, zanechávajúca dlhotrvajúci chuťový vnem na jazyku. Prechádza do guľatej, medovokorenistej chuti. Tramín červený je charakteristický častou vysokou cukornatosťou a nižším obsahom kyselín, najmä u vín spracovaných z prezretého hrozna, ktoré môžu pôsobiť až fádnym dojmom. V takom prípade je víno prisilné, pretože nie je v rovnováhe alkohol s kyselinami. Prednosti Tramínu sa u nás využívajú na prípravu kvalitných akostných vín, ktoré dosahujú fľašovú zrelosť v rozpätí od 2 do 5 rokov, ako aj na výrobu prívlastkových vín s najlepšou fľašovou zrelosťou v rozpätí od 4 do 12 rokov. Nižší obsah kyselín radí toto voňavé víno medzi najobľúbenejšie. Podáva sa i ako aperitív. Odporúčaná teplota na podávanie je 9–11°C.
Tramín červený sa odporúča k hydine (v kombinácii s ovocím), ázijskej kuchyni, jedlám s karí korením, k pečeným rybám, údenému mäsu, pikantným bielym mäsám, jemným aromatickým syrom, syrom s bielou plesňou alebo k ťažším predjedlám ako napr. ku kačacej a husacej pečeni. Ideálne vyznie v kombinácii s paštétami alebo divinou. Sladšie výbery je možné podávať ako aperitívy, hodia sa aj k syrom s modrou plesňou, prípadne na záver stolovania k sladkým dezertom.

Zobrazujem 1-1 z 1
    Tramín červený 2019
    5,99 €
    4,99 € bez DPH
    5,99 €
    4,99 € bez DPH
    Skladom
    ks
    Produktov na stránku 204060
    Informácie pre zákazníkov
    Kde nás nájdete

    Vinohradnícko vinárske družstvo podielnikov KARPATY

    Limbašská 2, 902 03 Pezinok

    Kontaktujte nás
    Logo
    po – pi 9:00 – 19:00, so 8:00 – 15:00
    © VVDP Karpaty
    Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk